Geriausias vanduo kambariniams augalams 

Ar vanduo iš krano tinka jūsų augalams? Trumpas atsakymas yra – priklauso nuo koks vanduo pas jus bėga. Daugumoje iš mūsų gyvenamųjų vietų vanduo iš krano turėtų būti tinkamas jūsų kambariniams augalams, nebentjisbūtųsuminkštintas ir jame yra druskų, kurios laikui bėgant gali kauptis dirvožemyje ir galiausiai sukelti problemų. Chloruotas vanduo taip pat yra saugus daugumai kambarinių augalų, o jei turite filtravimo sistemą – puiku! Minkštas, nukalkintas vanduo augalams – geriausias, kuris nepaliks laikui bėgant kalkių žymių nei ant pačio augalo nei ant vazonų kraštų ar dugno. 

Nesvarbu, kokio tipo vandenį pasirinksite, kambario temperatūros vanduo yra geresnis nei šiltas ar šaltas. Bet kuris kraštutinumas gali pakenkti jūsų kambarinių augalų lapams, todėl geriausia iš karto po kiekvieno laistymo seanso papildyti laistymo indą ir leisti likti kambaryje iki kito laistymo. 

 

Kiek vandens ir kaip juos laistyti? 

Ne visiems augalams reikia vienodo vandens kiekio, todėl jei nesate tikri, kiek jums reikia, imkitės užuominų iš gamtos. Daugelis populiarių kambarinių augalų, tokių kaip filodendrai, paparčiai ar kalatėjos yra kilę iš atogrąžų pasaulio regionų, kur reguliariai lyja. Šios rūšys paprastai turi didelius lapus, kurie sunaudoja daug vandens, kad atrodytų gerai. Tokiems augalams reikės daugiau vandens nei dykumos gyventojams, pavyzdžiui, kaktusams ir sukulentams. Prieš pradedant laistyti, labai svarbu suprasti unikalius jūsų augalo poreikius ir pageidavimus. Norėdami gauti išsamias augalų laistymo instrukcijas, perskaitykite AZ augalų priežiūros vadovus, kuriuose rasite visus jūsų augalų priežiūros poreikius. 

Augalo laistymo būdą padiktuoja pats augalas. Daugelį augalų galite laistyti tiesiai į dirvožemį, kitus tik į lėkštutę (mirkymo būdu), trečius į augalo rozetę, pavyzdžiui bromelinius augalaus, kitiems jokiu būdu to nedaryti nes įsimes puvinys. Pažintis su pasiriktu augalu būtina, kad patenkintumėte jo poreikius. Tropikų augalai labai gerai auga su dideliu oro drėgnumu, todėl reguliarus purškimas augalų su mažomis vandens dulkėmis bus labai naudingas, ypač karštais vasaros mėnesiais.

Augalo dydis taip pat lems, kiek vandens reikia jūsų augalui. Mažesniuose vazonuose, kuriuose yra mažiau dirvožemio, jis išdžius greičiau nei dideliuose vazonuose, kuriuose yra daug dirvožemio. Pavyzdžiui, jei turite du tokius pat augalus ir vienas yra didesnis už kitą, vienam vandens reikės dažniau nei kitam.

Metų laikas taip pat gali turėti įtakos. Daugelis kambarinių augalų auga daugiau pavasarį ir vasarą, bet ne tiek daug rudenį ir žiemą. Jei pastebėjote mažesnį augimą nei įprastai, sumažinkite vandens kiekį savo augalams, kol jie vėl pradės augti. Jūsų vidaus temperatūra yra dar vienas svarbus veiksnys, padedantis išlaikyti sveiką kambarinį augalą, ypač keičiantis sezonams. Įsitikinkite, kad sužinosite, kokio temperatūros ir drėgmės reikia jūsų augalams, ir darykite viską, kad atkartotumėte šias aplinkos sąlygas.

Kaip sužinoti, per daug ar per mažai laistote kambarinius augalus 

Visiems augalams reikia vandens. Šaknys sugeria vandenį ir užpildo augalo ląsteles, sustiprindamos jo pluoštus, kad susidarytų stiprūs lapai ir stiebai. Kartu su dirvožemio drėgme augalams vienodai svarbus deguonis – todėl svarbu turėti porėtą dirvą. Yra priežastis, dėl kuriosvazonuoseyradrenažoangos: per daug vandens tiesiogiai paskandins jūsų augalus. Taip yra todėl, kad šaknims reikia deguonies, kitaip jos supus ir mirs. Net ir gerai nusausinus, nuolat drėgnas dirvožemis gali apsunkinti oro patekimą į šaknis. Yra keletas būdų, kaip pasakyti, ar per daug laistote augalus, kol dar nevėlu juos išsaugoti. 

Jei manote, kad laistėte per daug, tai nebūtinai reiškia, kad jūsų augalas yra pasmerktas. Prieš vėl laistydami, tiesiog leiskite žemei šiek tiek išdžiūti. Žinant, kaip laistyti kambarinius augalus, reikia tam tikros patirties. Pabandykite pradėti nuo kelių veislių, kurias sunku „nužudyti“, tada, įvaldę pagrindus ir labiau įsitikinę savo laistymo įgūdžiais, galite pabandyti imtis kitų augalų.

Augalų ląstelės yra tarsi vandens balionai. Kai jie užpildomi, jie tampa standūs ir jūsų augalas stovi vertikaliai. Kai trūksta vandens, ląstelės ištuštėja ir augalas atrodo nuvytęs – aiškus ženklas, kad jūsų augalui reikia daugiau vandens. Viena didžiausių klaidų – laikytis tikslaus laistymo grafiko. Laistymas tiksliai tą pačią dieną kiekvieną savaitę gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Daugeliui augalų laistykite tik tada, kai dirva sausa – ne tik tiek paviršiumi, bet ir porą centimetrų giliau – pirštais lengvai nustatykite dirvožemio drėgmės lygį.

Jei pastebėjote, kad laistant vanduo iš karto išsilieja per drenažo angas, jūsų dirvožemis iš tikrųjų yra sausas. Vanduo judės tik per sodinuko kraštus ir aplink juos, o šaknys jo nesugers. Jūsų augalas turėtų lėtai sugerti vandenį per savo šaknis. 

Kada laistyti augalus 

Jei matote vystančius lapus – laikas laistyti augalus? Taip, bet mes juk nenorime pasiekti šios būsenos!

Vietoj to pabandykite bent kartą per savaitę patikrinti savo kambarinius augalus, kad pamatytumėte, ar jiems reikia vandens. Galite naudoti tokias programėles kaip 

„ Waterbug“ arba „ Happy Plant“ , kad primintumėte, kada reikia atlikti laistymo darbus.

Kaip minėjome, vienas geriausių būdų sužinoti, ar jūsų augalams reikia vandens, yra įkišti pirštą maždaug porą centimetrų į dirvožemį, jei jis sausas – laikas palieti. O jei pastebėjote drėgmę, dar kartą patikrinkite po dienos ar dviejų. 

Geriau laistyti ryte, o ne vakare. Tokiu būdu bet kokie vandens lašai ant lapų gali išdžiūti ir greičiau išgaruoti per visą dieną, kai temperatūra paprastai būna šiltesnė. Kuo ilgiau drėgmė slypi augalų lapuose, tuo didesnėrizikasusirgti ligomis. 

Nesijaudinkite, jei nesate tikras dėl nepakankamo ar per didelio laistymo – dauguma augalų yra atsparūs ir lengvai auginami, Tačiau, jei po šių perskaitytų gairių dar kyla klausimų dėl augalų priežiūros – Pūkuotas Vėjas komanda jums suteiks patarimų apie augalų priežiūrą bet kokiam augalui.

Fotografijos: ©Pūkuotas Vėjas archyvas ir Shutterstock

Parašykite komentarą